Programozó, Cisco CCNA, kezdő blogger

Windows 10 konfigurálás, optimalizálás

Moldred > Blog > Windows > Windows 10 konfigurálás, optimalizálás
Windows 10 konfigurálás, optimalizálás

Tartalomjegyzék

Bloatware eltávolítása

Mi a bloatware?

A bloatware eredeti jelentésében egy olyan szoftverről beszélünk, amely nagy tárhely és memória igénnyel rendelkezik. Manapság ezt a kifejezést használjuk a gyártók által előretelepített alkalmazások kapcsán is. A Microsoft is rengeteg ilyet feltelepít a Windows 10 operációs rendszerrel együtt (pl.: microsoft news, weather, xbox app, játékok).

Hogyan távolíthatod el ezeket?

Erre a célra létrejött egy igencsak hasznos és könnyen alkalmazható GitHub projekt Windows10Debloater néven. Az alkalmazás célja, hogy ezeket az előretelepített, helypazarló szoftvereket eltávolítsa gépünkről.

 • Töltsd le az alkalmazást a fent található linkről, majd csomagold ki az asztalra
 • Ha a kicsomagolás megtörtént, akkor nyisd meg a Windows PowerShellt-t rendszergazdai jogosultsággal

 • Ezt követően állítsd át a execution policy?-t a következőképpen: Set-ExecutionPolicy Unrestricted -Force

 • Ezután a cd paranccsal lépjünk be a kicsomagolt mappába. Fontos, hogy legyenek ott az idézőjelek is, mert így a PowerShell tudni fogja, hogy egy stringről (karakterlánc) beszélünk. A belépést követően a .\Windows10SysPrepDebloater.ps1 paranccsal el tudjuk indítani a gyárilag előretelepített alkalmazások végleges törlését. Tehát a futtatás előtti pillanatban valahogy így kellene kinéznie a PowerShell albakban, ha minden jót csináltunk.

 • EZ A LÉPÉS LEHET, HOGY NÁLAD NEM FOG KELLENI!!! Aki a legújabb Windows 10 frissítések egyikét használja, annak fel fog dobni a futtatást követően egy biztonsági kérdést, hogy biztosan futtatni szeretné-e az elindított szkriptet. Ekkor be kell írni az R betűt és nyomni egy entert, ahogy a lentebbi képen is látható.

 • Ezt követően el fog indulni az alkalmazások törlése. Helyenként lehet, hogy látható lesz néhány piros sor. Ettől nem kell félni, csupán arról van szó, hogy a gyárilag feltelepített Onedrive-ot nem tudja letörölni, ezt nekünk kell kézzel, amennyiben nincs rá szükségünk. Továbbá még arra dobhat ki hibát, hogy a start menüből nem sikerült leszednie az összes csempét.

 • Ha a szkript teljesen lefutott, akkor az alábbi eredményt fogod látni.

Frissítések kontrollálása

Gondolom sokan átéltük már azt az alkalmat, amikor igazán szükségünk lett volna a számítógépünkre, de a Windows akkor és ott úgy döntött, hogy ő inkább frissíteni szeretne az új operációs rendszerre. Ennek a problémának a kiküszöbölésére rengeteg alternatíva van (registry szerkesztése, service leállítása, stb.), viszont nem biztos, hogy mindenki szeretne ilyen helyeken turkálni. Ebből az okból kifolyólag Sergey Tkachenko, orosz programozó és cikkíró elkészítette a Winaero Tweaker nevezetű alkalmazást, ami a frissítések esetében teljes joggal ruház fel minket, sok egyéb más mellett.

 • Töltsd le az alkalmazást a fentebb látható linkről, majd telepítsd fel. A feltelepítést követően nyisd meg az alkalmazást, ahol a lentebb látható ablakot fogod kapni

 • Ezt követően a Behavior menüpont alá, majd keresd meg a Disable Windows Update menüpontot

 • Ezt követően pipáld be a Disable Windows updates and notifications opciót

 • Innentől kezdve a Windows többet nem fog automatikusan frissítéseket keresni, továbbá kézzel sem tudsz majd frissítést indítani. Ha mégis szeretnéd frissíteni a gépet (2-3 havonta ajánlott), akkor nyisd meg újra a programot és egyszerűen csak szedd ki a pipát.

Személyes adataink védelme

A Windows telepítésénél beállíthatjuk, hogy mely adatainkat szeretnénk megosztani a Microsofttal, de azzal legyünk tisztában, hogy ez messze távol áll a valóságtól. Rengeteg más olyan adatunkat is begyűjtik, amelyekre itt nem térnek ki (de azért érdemes lenne), mondván, hogy az ÁSZF-ben ezek  le vannak írva részletesen, amit ugyebár még soha senki sem olvasott el. Annak érdekében, hogy teljesen szabad kezet kapjunk az adataink fölött, az O&O Software GmbH készített egy alkalmazás ShutUp10 néven, ami lehetőséget ad, hogy mindent egyesével beállíthassunk.

 • Töltsd le az alkalmazást a fentebb található linkre kattintva. Letöltést követően nyisd meg az alkalmazást.

 • Ezt követően kattints az Action gombra, majd a lenyíló menüben az Apply only recommended settings opciót. Kézzel is beállíthatod, de akkor figyelj, hogy csak olyat jelölj be, amiről tudod is, hogy mit csinál.

 • Abban az esetben, ha a visszaállítási pont nincs engedélyezve a Windowsban, ahol jelen esetben nálam sincs, akkor amikor rákattintottál a megfelelő menüre, egy felugró ablakban az alkalmazás figyelmeztetni fog, hogy érdemes lenne bekapcsolni ezt az opciót, bármi nemű probléma esetén. Ilyenkor csak kattints nyugodtan az OK gombra, hiszen a program az ajánlott beállításoknál nem tesz tönkre semmit az operációs rendszerben. Viszont ha nem az ajánlott beállításokat használod, hanem önmagadtól, egyéni beállításokat szeretnél alkalmazni, akkor érdemes bekapcsolni a visszaállítási pontot.

 • Az OK gombra való kattintás után, a program elvégzi a szükséges beállításokat. Ekkor a lentebb található ábrát fogod látni.

 • Ha minden stimmel, akkor kattints a jobb felső sarokban lévő X gombra, majd a felugró ablakban kattints a Restart Windows gombra, hogy érvénybe léphessen az összes beállítás. Fontos, hogy ezeknek a beállítását minden Windows frissítést követően meg kell csinálni, ezért érdemes csak pár havonta lefrissíteni a Windowszt.

Kisokos

Execution policy

Az execution policy vagy magyar nevén végrehajtási házirend célja, hogy megakadályozza a powershell szkriptek futtatását. Erre azért van szükség, hogy egyes programok, amelyek kártékony kódot tartalmaznak, ne tudjanak mindenféle értesítés lefutni.

Leave a Reply